vineri, 25 noiembrie 2016

„Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor” marcată de ANES Dâmbovița prin 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen


#ANES #StartOViataDeCalitateInSiguranta #Dambovita #ZiuaInternationala #EliminareaViolenteiImpotrivaFemeilor #ViolentaDeGen

 „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor” marcată de ANES Dâmbovița prin 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen

În fiecare an pe 25 noiembrie marcăm „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Anul acesta, în cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen (25 noiembrie – 10 decembrie, Ziua drepturilor omului), ANES Dâmbovița a fost partener pentru o serie de evenimente dedicate prevenirii și combaterii violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.
Dintre măsurile recente destinate protecției drepturilor femeilor din România amintim:
Înființarea, în anul 2014, a Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), devenit, în acest, an Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Rolul principal al acesteia este de a promova principiul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex, în toate politicile şi programele naţionale.
Aprobarea de către Guvern, la data de 23 septembrie 2015, a proiectului de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul pentru prevenirea violenței împotriva femeilor. Documentul, centrat pe prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, stabilește că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării și urmărește, în același timp, schimbarea atitudinilor și mentalităților bărbaţilor şi tinerilor.
Totodată, a fost introdus, în țara noastră, ordinul prin care autorităților competente le este acordată puterea de a dispune, în situații de pericol imediat, ca un autor al violenței domestice să părăsească domiciliul victimei pentru o perioadă de timp suficientă și de a-i interzice agresorului să intre în domiciliu sau să contacteze victima.
Au fost elaborate, de asemenea, standarde minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale destinate victimelor violenței în familie.
În luna mai 2015, a fost finalizată Declarația Comună între MMFPSPV și Ministerul Sănătății și Afacerilor Sociale din Suedia, în cuprinsul căreia egalitatea de șanse reprezintă unul dintre domeniile de colaborare cu această țară.
Nu în ultimul rând, ANES a lansat proiectul "Start – o viață de calitate în siguranță", prin care 1.000 femei din toată țara vor deveni promotori și persoane de sprijin pentru victimele violenței domestice și traficului de persoane. Prin același proiect, 4.000 victime ale violenței domestice au primit sprijin și 3.792 copii au fost luați în evidență (copii aflați în situații de risc), ca urmare a actelor de violență în familie, iar 800 persoane au fost certificate ca experți în egalitate de șanse.
Violența împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit în România, a cărui dimensiune reală nu ne este cunoscută în totalitate. Violența domestică, precum și alte forme de violență ce afectează cu precădere femeile, sunt încă prea des tolerate în societatea românească. Un sprijin important pe care îl realizează ANES în vederea reducerii fenomenului de violență împotriva femeilor este de a iniția schimbări de ordin legislativ și de a propune politici publice ce vizează atât prevenirea violenței și pedepsirea agresorilor, cât și creșterea accesului victimelor la servicii specializate. Ratificarea Convenția de la Istanbul anul acesta reprezintă un pas foarte important pe care statul român l-a făcut în acest sens.
ANES Dâmbovița a folosit prilejul campaniei globale «Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor» și a fost partener inter-instituțional, prin intermediul experților județului Dâmbovița, printr-o o serie de evenimente cu rol de informare pentru publicul larg dâmbovițean, după cum urmează:
• Direcția de Asistență Socială Târgoviște, prin Centrul rezidențial de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice „ Împreună vom reuși”, a organizat în data de 25 noiembrie 2016, începand cu ora 10, o acțiune stradală – marș de protest împotriva violenței domestice. Pe toată întinderea acestui marș, au fost scandate sloganuri anti-violență, au fost împărțite flori albe cu mesajul ”Daruiește, nu lovi!”, iar participanții au purtat bannere, pancarte și elemente de impact - haine sfâșiate . La final, au fost ridicate spre cer 100 de baloane albe, reprezentând numărul persoanelor, victime ale violenței în familie care au fost susținute prin servicii sociale în schimbarea atitudinii față de propria viață.
• În data de 25 noiembrie începând cu orele 12, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității “Valahia” din Târgoviște, a avut loc o întâlnire cu tineri din județul Dâmbovița, cărora am dorit să le transmitem mesajul potrivit căruia, violența împotriva femeii este un comportament indezirabil, anomic și deviant.
Experții ANES Dâmbovița doresc pe această cale să mulțumească pentru invitații și importanta colaborare:
- Centrului rezidențial de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice „ Împreună vom reuși”, prin Șef Centru - Mihaela Comoragiu;
- Direcției de Asistență Socială Târgoviște (DAS), prin Director-Marcela Iordache;
- Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița (DSP), reprezentată de doamna Dr. Aquilina Mesina;
- Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Ploiești, prin doamna Comisar Șef- Pantaia Maria;
- Instituțiilor de presă ce au promovat și diseminat aceste evenimente la nivelul județului Dâmbovița;
- Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim pentru sprijin unei persoane deosebite, viitor promotor, fostă victimă a violenței domestice, al cărui nume nu îl vom face momentan public, iar a cărei poveste cutremurătoare o veți afla în curând prin intermediul canalelor proprii de comunicare ale ANES Dâmbovița.














sursa: Expert Comunicare A.N.E.S Dâmbovița