luni, 7 decembrie 2015

Ioana Cazacu, la finalul “Serbarilor Normalitatii”: “Este mai important sa ne educam copiii in spiritul tolerantei decat sa luptam apoi cu discriminarea si cu prejudecatile”


 Comunicat de presă

       Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, instituție aflată în subordinea MMFPSPV, a încheiat campania națională “Serbările Normalității”, activitate a  proiectului “Start - O viață de calitate în siguranță!”, dezvoltat în parteneriat cu Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”.
Proiectul START are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul tuturor actorilor sociali implicați, în legătură cu principiile egalității de șanse, combaterea fenomenului violenței domestice și a traficului de persoane, astfel încât să fie dezvoltate măsuri integrate pentru prevenirea și combaterea acestora. 
Începând cu luna octombrie 2015, ANES a organizat dezbateri și evenimente în 56 de orașe ale țării, în care au fost abordate toate aceste probleme grave ale societății, astfel încât să fie identificate cele mai eficiente soluții.
Prezentă la dezbaterea de final organizată, sâmbătă, la București, doamna Ioana Cazacu, secretar de stat ANES, a declarat: “Trebuie să celebrăm normalitatea în fiecare zi, pentru că avem parte în jurul nostru de prea multă violență. Sunt foarte mulțumită de rezultatele la care am ajuns cu acest proiect, alături de partenerii noștri de la Academia Națională de Informații. Cele 11.150 persoane din grupul nostru țintă nu reprezintă doar o statistică, ci un șir lung de povești de viață. Pentru acestea suntem noi aici. Sper că am convins pe toată lumea care ne-a fost alături în acest demers atât de necesar societății noastre că prevenția este mai importantă decât combaterea tuturor fenomenelor nocive din jurul nostru.”
În intervenția sa, doamna Cazacu a vorbit despre introducerea, cu sprijinul Ministerului Educației, în curicula școlară, a unui modul privind egalitatea de șanse de la nivelul preșcolar până în zona postuniversitară. În încheierea alocuțiunii, doamna secretar de stat a conchis: “Este mai important să ne educăm copiii în spiritul toleranței decât să luptăm apoi cu discriminarea și cu prejudecățile”.
La dezbaterea din Capitală, moderată de doamna Andreea Marin, ambasador UNICEF al Bunăvoinței pentru România, au participat peste 200 persoane.
“Proiectul “START – O viață de calitate în siguranță” a rescris povestea multor destine. Atâția oameni care au trecut fie prin experiența dureroasă a violenței în familie, fie prin cea  a traficului de persoane căruia i-au căzut victime, ori copii în situații de risc - cu toții au fost atinși în mod pozitiv de punerea în practică a unei idei ce a înflorit pe parcursul ultimului an. Dacă ați putea asculta doar câteva dintre experiențele, dintre mărturiile emoționante ale victimelor de ieri, devenite astăzi oameni frumoși, pe picioarele lor, datorită programului START, ați înțelege că măcar uneori imposibilul se transformă în realitate, dacă există destulă voință, oameni cu putere de muncă și uneori cu capacitatea de a muta munții din loc”, a declarat doamna Andreea Marin.
Prezenți la eveniment, au mai luat cuvântul doamna Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, domnul Nicolae Iancu, rectorul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, doamna Mihaela Săsărman, președintele Asociației Transcena, doamna Iuliana Ghiță, reprezentanta Primăriei Generale a Municipiului București, domnul Ovidiu Burca, președintele Fotbal Club Rapid București.
Despre proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!”
Agenția pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” derulează în perioada 1 octombrie 2014 – 15 decembrie 2015, proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!”.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de intervenție 6.3 „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii". 
În cadrul proiectului, 1.000 femei din grupul țintă din toate județele au participat la seminarii de informare, pentru a deveni, la rândul lor, promotori/persoane de sprijin pentru victimele violenței domestice și a traficului de persoane. 
De asemenea, 4.000 victime ale violenței domestice au fost identificare și incluse în grupul țintă. 3.792 copii aflați în situații de risc, ca urmare a actelor de violență în familie, au fost luați în evidență. Au fost identificate și incluse alte 50 victime ale traficului de persoane, 4.000 specialiști participă la seminarii de informare, dintre care cel puțin 2.500 vor fi certificați ca tehnicieni în egalitate de șanse. 
În plus, 1.100 persoane (431 manageri și 669 specialiști) din instituțiile publice au beneficiat de formare profesională, 1.075 fiind certificați ca experți în egalitate de șanse. 
ANES a lansat în 27 noiembrie, în cadrul aceluiași proiect, prima linie telefonică gratuită victimelor violenței domestice. Numărul este 0800 500 333, operatorii răspunzând non-stop 24h din 24. Aceștia vor direcționa cazurile sesizate către 42 echipe de intervenție, interinstituționale și multidisciplinare, înființate la nivelul celor 41 de județe și al municipiului București.





Sursa foto: 
Serbarile Normalitatii
Sursa informatiei:
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați