luni, 16 noiembrie 2015

Ioana Cazacu, secretar de stat A.N.E.S, prezentă la manifestările din țară ale “Serbărilor Normalității”

#RupeTacerea‬ ‪‪#SerbarileNormalitatii#ComunicatDePresa #IoanaCazacu #ANES #rupetacerea
 
16 Noiembrie 2015
 
 Comunicat de presă
 
 
          În perioada 13 - 14 noiembrie s-au desfășurat, în cadrul campaniei de informare reunite sub sloganul “Serbările Normalității”, dezbateri în 8 municipii din țară, inclusiv în Sibiu, Sighișoara și Târgu-Jiu. Manifestările reprezintă etapa finală a proiectului „START – O viață de calitate în siguranță!”, demarat de Agenția pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (A.N.E.S.), în parteneriat cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul.

       Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de intervenție 6.3 „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii".

        Discuțiile din cadrul fiecărei dezbateri, la care au participat peste 150 de persoane, au vizat în principal creșterea gradului de conștientizare a tuturor actorilor sociali relevanți, la nivelul comunității locale cu privire la principiile egalității de șanse, la fenomenul violenței domestice și traficului de persoane și dezvoltarea de măsuri eficiente pentru prevenirea, combaterea și monitorizarea în special a fenomenului violenței domestice, dar și a traficului de persoane.

        Prezentă la dezbaterile organizate în Sibiu, Sighișoara și Târgu-Jiu, dna Ioana Liana Cazacu, secretar de stat ANES, a declarat că “Obiectivul pe care noi îl propunem pentru aceste dezbateri este conștientizarea la nivel local a principiului egalității de șanse și a problematicii prevenirii și combateriii violenței domestice și traficului de persoane. Este un obiectiv provocator. Dar ne bucurăm să avem alături, în acest demers, oameni profesioniști, la fel de implicați ca și noi, cu sprijinul cărora vom încerca să punem pe agenda locală a dezbaterilor publice, chestiuni importante, de interes pentru toată comunitate”.

     Doamna Ioana Cazacu a adăugat că educația și formarea profesională reprezintă factori esențiali în eradicarea fenomenului violenței.

     “O componentă foarte importantă în prevenirea și combaterea violenței, precum și în promovarea egalității de șanse între femei și bărbați este educația și formarea. Într-un domeniu atât de sensibil, ca abordarea, așa cum este prevenirea și combaterea violenței, expertiza este esențială”, a mai spus doamna Ioana Liana Cazacu.

       La dezbaterile organizate în cele trei municipii, moderate de Iuliana Marciuc, respectiv Iulian Tănase și Liana Stanciu, au participat și reprezentanți ai autorităților locale, formatori de opinie și adevărate modele pentru comunitățile locale, persoane implicate în promovarea cauzelor sociale.


       Despre proiectul “Serbările Normalității”

      În cadrul proiectului “START – O viață de calitate în siguranță!”, în perioada octombrie – decembrie 2015, se desfășoară campania națională “Serbările Normalității”, cu un puternic focus pe comunitățile locale. În cadrul campaniei, în 56 de municipii din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în perioada sus-menționată, sunt organizate o serie de evenimente, pe durata a două zile, în fiecare localitate.

      În cadrul acestor evenimente vor fi aduse în discuție problematica egalității de șanse, a violenței domestice și traficului de persoane. Prin intermediul acestor evenimente, dar și al întregii campanii de comunicare care le va promova, vor fi transmise mesaje cheie privind aceste probleme grave ale societății actuale:

1. Societatea normală exclude discriminarea, violența domestică și traficul de persoane.

2. Toți oamenii sunt egali și trebuie tratați cu același respect.

3. Egalitatea de șanse presupune că fiecare are dreptul să se dezvolte și să-și împlinească visele.

4. Lipsa violenței domestice nu e o virtute, este normalitate.

5. Traficul de ființe umane trebuie condamnat dur și eradicat.

       În cadrul proiectului, 1.000 femei din grupul țintă din toate județele țării au participat la seminarii de informare, pentru a deveni, la rândul lor, promotori/persoane de sprijin pentru victimele violenței domestice și a traficului de persoane.

        De asemenea, 4.000 victime ale violenței domestice au fost identificare și introduse în grupul țintă. 3.792 copii aflați în situații de risc, ca urmare a actelor de violență în familie, au fost luați în evidență. Au fost identificate și introduse alte 50 victime ale traficului de persoane, 4.000 specialiști participă la seminarii de informare, dintre care cel puțin 2.500 vor fi certificați ca tehnicieni în egalitate de șanse. În plus, 1.100 persoane (431 manageri și 669 specialiști) din instituțiile publice locale beneficiază de formare profesională, urmând a fi certificați ca experți în egalitate de șanse.

      În cadrul proiectului au fost încheiate și 303 protocoale la nivel național cu instituții care au responsabilități în prevenirea și combaterea violenței domestice, respectiv: DGASPC, Serviciul Public de Asistență, spitale, inspectoratele județene de poliție, biserici, direcții de asistență comunitară, organizații neguvernamentale, sucursale ale Colegiului Național ai Asistenților Sociali din România, sucursale ale Institutului de Medicină Legală, alte 50 astfel de documente aflându-se în curs de semnare.

        Având în vedere tendința de creștere a cazurilor de violență domestică în România va fi înființat un call center operațional 24h/24h, imobilul care va deservi acest mecanism elaborat find deja achiziționat.

       Pentru creșterea gradului de conștientizare a tuturor actorilor sociali și instituționali și implicarea lor în combaterea violeței domestice și a traficului de ființe, precum și a promovării egalității de șanse au fost elaborate trei ghiduri:

- De intervenție în cazurile de violență domestică și de trafic de persoane;

- Pentru abordarea integrativ-sistemică a egalității de șanse, combaterii violenței domestice și a traficului de persoane;

- De informare. 
 


 
sursa: 
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (A.N.E.S)